editorial

Markedet for lån på nettet vokser hele tiden, og dermed kan det fort bli uoversiktlig hvis man gjerne vil vite litt mer om hvordan det fungerer og hva man skal tenke på når det kommer til onlinelån. Det skal vi se litt nærmere på her – kanskje er det ikke så omfattende eller vanskelig som du tror? 

Hvorfor heter det lån uten sikkerhet? 

Det er mange begreper man støter på når man begynner å undersøke lån på nettet – og det er faktisk viktig at du undersøker først. Det er nemlig mange som reklamerer med lån på dagen eller at de har det beste lånet, men det vet du faktisk ikke før du sjekker litt nærmere og sammenligner flere forskjellige lån. Det er en god ide å tenke over hva slags lånetype man ser etter, og hva slags sum man eventuelt er interessert i å låne, før man begynner å sammenligne. Da skal man se på det som heter låneeksempel, for å se hva lånet kan komme til å koste i praksis, det er nemlig ikke alltid så lett å regne ut. 

lån

Du kommer også garantert til å se at det står ‘lån uten sikkerhet’ overalt på nettet når du undersøker lån. Det er fordi den typen lån man som regel finner online, nettopp er lån uten sikkerhet. Noen synes kanskje dette høres litt alarmerende ut – som om det ikke er trygt eller sikkert å låne, men det er ikke det det betyr. Det er faktisk ikke deg sikkerheten er for, men for banken eller lånestedet. Lån uten sikkerhet er altså lån der lånestedet eller banken ikke ber deg om å stille sikkerhet i bolig eller annen verdi. Det er altså litt mer risikofylt for den eller de som låner ut med denne typen lån. 

Hvordan er reglene for lån på nettet?

Det er også noen regler for lån på nettet som skal følges. Det er for det første ikke mulig å få lån med betalingsanmerkning på nettet i Norge, og det er heller ikke mulig å omgå det som heter kredittsjekk. Når man søker om lån på nettet, skal man nemlig gjennom en stort sett automatisk kredittsjekk som undersøker om du kvalifiserer til det lånet du søker om. Det er også alltid en aldersgrense som skal oppfylles, og denne er gjerne noen år over myndighetsalder 18 år. Det holder ikke bare å være myndig når det kommer til lån på nettet.