editorial

Det er ikke så rart at mange har fått øynene opp for gjenvinning og litt grønnere løsninger i hjemmet, for dette er noe som blir gradvist mer og mer populært. Her skal vi se litt på gjenvinningsindustrien, og hva du kan gjøre for tenke litt grønnere. 

En kjempeindustri 

Gjenvinningsindustrien utvikler seg og vokser hvert eneste år, og derfor kommer det hele tiden nye gjenvinningsmaskiner og hjelpemidler på markedet, som skal forbedre gjenvinning. Det gjelder fra det store industrielle nivået og helt ned til gjenvinning hjemme hos deg eller meg. Gjenvinning foregår nemlig på flere plan, og det er ikke bare det å gå ned med flaskene, for eksempel, for å pante dem, men hva som skjer med dem etterpå. Der er det nemlig flere ledd som inngår i gjenvinninysprosessen, og man kan si at det både starter og slutter med deg.

Det starter med at du bestemmer deg for å gjenvinne noe og kaste det i riktig søppelkasse eller pante i butikken, og slutter med at du kjøper et produkt som er laget av gjenvunnet materiale. Det er derfor resirkulering eller gjenvinning ofte illustreres med piler i en sirkel – det går rundt, og du er en del av endringen. 

gjenvinningsmaskiner

Grønne vaner 

Dette med å gjenvinne handler jo om å få grønne vaner som man kan bruke hver dag kanskje helt uten å tenke over det. Det er jo et spørsmål om å erstatte mindre grønne vaner med grønne vaner, så man kan få mest mulig ut av matvarer, energi og materialer.

For det er jo dypest sett det det handler om – å være grønn handler jo i stor grad om å bruke ting flere ganger og få så mye ut av de som mulig, ikke bare kaste opp etter kort tids bruk. Derfor handler vedlikehold også om grønne vaner, det å reparere ting i stedet for å kjøpe nytt. Det er verdt å tenk over.