Å velge taktekking for et bygg er en viktig beslutning, spesielt når det kommer til flate tak. Med flate tak er det viktig å velge en pålitelig og varig taktekking for å unngå vannlekkasjer og skade på bygningen. I denne artikkelen vil vi veilede deg gjennom hva du trenger å vite om taktekking av flate tak.

taktekking av flate tak

Flate tak: Hva er de og hvorfor er de forskjellige fra andre taktyper?

Flate tak er kjennetegnet ved at de har en jevn overflate i stedet for en skråning som skråtak. Fordi de ikke har skråning, har flate tak fordelen med å være enklere å konstruere og ta mindre plass, noe som gjør dem ideelle for forretnings- og industribygg.

Men det er også noen utfordringer som kan oppstå med flate tak. Hvis de ikke er tilstrekkelig drenering eller taktekking, kan de være utsatt for lekkasjer og skade på taket og bygningen. Det er derfor viktig å velge riktig taktekking for et flatt tak.

Valg av taktekking for flate tak

Det er flere alternativer når det kommer til taktekking for flate tak. To av de vanligste typene er takmembraner og takbelegg.

Takmembraner er vanligvis laget av syntetiske materialer som PVC, TPO eller EPDM. De er vanligvis montert som en stor rull som legges over taket og sveises sammen for å lage en sømløs overflate. Takmembraner er vanligvis holdbare og kan vare opptil 30 år, takket være deres motstand mot sollys og kjemikalier.

Takbelegg, på den annen side, er vanligvis laget av bitumen og asfaltmaterialer. De er vanligvis flytende som legges på taket, hvor de herder og danner en vanntett overflate. Takbelegg har en tendens til å ha kortere levetid, mer utsatt for sprekker, og krever rutinemessig vedlikehold for å hindre vanninntrenging.

Det er også mulig å velge en grønn takløsning, hvor det legges et lag med planter og gress på taket. Disse løsningene er økologisk bærekraftige, bidrar til å redusere varme i byer, og kan vare i opptil 50 år. Men det er viktig å merke seg at grønne takløsninger krever nøye planlegging og installasjon for å sikre riktig drenering, samt regelmessig vedlikehold.

Er taktekking av flate tak miljøvennlig?

Når du vurderer taktekking for flate tak, er det også viktig å vurdere miljøvennlige alternativer. Takmembraner laget av PVC og TPO kan være mindre miljøvennlige på grunn av deres produksjonsprosess og avhengighet av råolje. EPDM og takbelegg, derimot, er laget av bitumen og asfaltmaterialer som er mer miljøvennlige.

Grønne takløsninger kan også betraktes som miljøvennlig, da de bidrar til å redusere klimagassutslipp ved å øke grøntområder i byen og redusere varmeøyer. De kan også bidra til å forbedre luft- og vannkvaliteten i byen.

Valg av taktekking for et flatt tak er en viktig beslutning for å sikre et varig og pålitelig tak som kan beskytte bygningen mot vanninntrenging. Det finnes forskjellige typer taktekking som kan velges, inkludert takmembraner, takbelegg og grønne takløsninger, hver med forskjellige fordeler og ulemper. Det er også viktig å vurdere miljøvennlige alternativer når du velger en taktekkingsløsning. Ved å velge en pålitelig og miljøvennlig taktekking for ditt flatt tak, kan du være sikker på at din bygning er godt beskyttet i mange år fremover.